Issadissas Blogg

Issadissa iakttar och kommenterar samtiden

Personligheten och drunkningsdöden

with 5 comments

Och där satt den!

Jag har haft den i hyllan i drygt ett år – en liten självhjälpsbok i pocket som heter ”Drunka inte i dina egna känslor”. Jag har tittat på den med lätt förakt trots att det var jag själv som köpte den. Det är något med omslaget och med titeln som gjort att ögonen har hoppat över den när jag sökt med blicken i bokhyllan efter något att läsa.

MEN. Den är hur bra som helst. För den är enkel att ta till sig och den ger handfasta råd. Det är helt enkelt en bok för oss som tydligen behövs för ”flockens” räkning men som är i minoritet och därför inte utgör normen. HSP kallas vi engelskspråkiga länder, här i Sverige har vi blivit namngivna som ”starksköra”.

Efter en inledning som handlar om att sådana som vi finns bland alla arter, att vi utgör en femtedel av mänskligheten (alla kön!) och att vi behövs för att kunna uppfatta hot, misstämning, sjukdom och annat som kan störa tillvaron. Sådant som de med tjockare skinn behöver veta för att hålla flocken i rätt riktning. Vi behövs också som idésprutor och som dem som tänker nytt.

Sedan kommer ett diagnospaket – ”känner du igen dig i det här?” Några få exempel:

 • Jag blir lätt uttröttad av starka intryck.
 • Folk tycker i allmänhet att jag är vänlig och behaglig.
 • Jag har ett rikt inre liv.
 • Jag kan prestera extremt mycket på begränsad tid. När jag är på topp är det inte någon som slår mig.
 • Jag har större behov än andra av att vara för mig själv ibland.
 • Jag har ofta svårt att mentalt släppa det som har hänt. Jag kan grubbla över sådant jag själv gjort eller vad andra har sagt till exempel. Jag har svårt att sätta punkt och gå vidare.

Efter en del resonerande kommer sedan de handfasta råden om hur en ska överleva i vårt samhälle som starkskör. Hur en ska kunna utnyttja sin särbegåvning, som det faktiskt handlar om utan att gå under. Eftersom särbegåvningen kommer med en hel del knepigheter.

Det handlar helt enkelt om att bli medveten om styrkorna och svagheterna. Och, väldigt, väldigt viktigt, att inte jämföra sig med en norm och hela tiden fråga sig varför en inte kan vara ”som alla andra”?

Den starksköra är inte fel. Den starksköra är starkskör. Punkt slut. På gott och ont.

Läs boken – med den kapacitet du som starkskör besitter gör du det på några timmar! Däremot kommer du att behöva reflektera över den i lång tid framåt.

Written by Issadissa, webbtanten a.k.a. Eva Adeen

oktober 3, 2016 den 5:27 e m

5 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. […] har vi själva nyckelmeningen. Och det var där boken jag skrev om igår dockade in alldeles utmärkt. För vad den säger är: Nej, det är inget fel på oss som är […]

 2. Spännande att du tyckte om boken när du äntligen kom dig för att läsa den! Den var min första bok om HSP och jag kände igen mig och så mycket föll på plats. Den hjälpte mig mycket.

  https://monasawblog.wordpress.com/2014/05/13/stark-skor-hsp-blogg100-dag-70/

  monasaw

  oktober 5, 2016 at 6:06 f m

  • Som ofta är jag redan inne i nästa tankebana när jag väl skrivit ett inlägg och därför tar det tid att svara på kommentarer. Ursäkta mig! För jag uppskattar dem verkligen.
   Ja, nu måste jag verkligen läsa DITT inlägg.

   Issadissa, webbtanten a.k.a. Eva Adeen

   oktober 7, 2016 at 11:05 f m

 3. Hej, jag har läst din blogg ett tag, men inte kommenterat. Jag är sjukskriven för utmattning och samma dag som jag köpte den här boken så skrev du alltså om den, lustigt sammanträffande 😀 Jag känner mig lite som att jag fått en pusselbit till att labba med när jag ska få ordning på min bild av vad det var som hände.

  Tant Sviskon

  oktober 7, 2016 at 3:46 e m

  • Vad märkliga sammanträffanden som sker ibland!
   Tack för att du kommenterade.
   🙂

   Issadissa, webbtanten a.k.a. Eva Adeen

   oktober 7, 2016 at 9:07 e m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: