Issadissas Blogg

Issadissa iakttar och kommenterar samtiden

Pulled pork – enklaste och godaste receptet

with 5 comments

pulledpork

Pulled pork är snart lika svennigt som tacopajen

Pulled Pork är verkligen gott. I Linas Matkasse har det två gånger skickats med fläskkarré (svensk) som jag tycker är en riktigt otrevlig bit kött. Båda gångerna har jag INTE använt fläskkarrén till det Lina tyckte att jag skulle göra utan jag har gjort Pulled Pork istället.

Några gånger har jag stått där på hojparty och gnagt på en bit gurka, en grillad majskolv, en bit baguette och en skiva grillad fläskkarré. Bara då kan en skiva karré ha någon som helst charm, tillsammans med halvljummen öl ur flaska och prat om storsidor, S&S-förgasare och motivlack. Nej, jag ser fläskkarrén som en trist bit kött som innebär alldeles för mycket pillande för mig som inte klarar av oklara konsistenser (fett och brosk och senor).

Men, då finns ju den underbara uppfinningen Pulled Pork som innebär att jag kan äta fläskkarrén, njuta av den och absolut inte behöva slänga den.

En bra Pulled Pork bygger på fem saker:

– lång tid i ugnen på låg värme

– lök i formen

– väl ingnidna kryddor i riklig mängd

– tillräckligt mycket vätska

– Texas Longhorns Steak Sauce

1. Minst fem timmar, gärna sex på 125 graders värme

2. En gul lök (minst) i klyftor samt 5-6 vitlöksklyftor som gärna placeras under köttet i formen

3. 1 msk malen spiskummin, 1 msk malen koriander och chiliflakes upp till en matsked samt 2 tsk salt. Gnid in köttet med blandningen.

4. Räkna med 3 dl vätska allt som allt: ta den ketchup och den chilisås av tomatkaraktär som du har hemma (sötman är viktig!) och se till att blanda med en halv deciliter Texas Longhorns Steak Sauce – den är rökig, kryddig och stark och är svår att byta ut. Blanda alltihop och häll över köttet som ligger i en ugnsfast form eller i en gryta som funkar i ugnen. Täck med lock eller ugnsfolie.

5. Ja, såsen har jag redan ordat om. Som sagt – den är viktig.

När alla långsamma timmar har gått ska köttet kunna dras isär med gafflar. Blanda köttet med den goda såsen och den mjuka löken. Servera i hamburgerbröd eller tortillabröd med någon god yoghurtdressing (hackat äpple och senap eller limesaft och -skal), mera Texas Longhorn Steak Sauce, skivad rödlök, tomatskivor och salladsblad av någon knaprig typ.

Receptet gäller en köttklump på 800-1000 gr. Och det ska vara svensk gris, kom ihåg det! Gärna ekologisk, såklart.

pulledporkbild

Här ligger den i kryddor inklappade karrén på sin bädd av lök.

 

 

Written by Issadissa, webbtanten a.k.a. Eva Adeen

december 20, 2014 den 6:02 e m

Publicerat i #blogg24, recept

Tagged with ,

5 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Jag har aldrig ens smakat pulled pork, så ute är jag. Gast jag avstår helst gris helt och hållet om jag har möjlighet… Jag har turen att ha tillgång till älg!

    Freja

    december 20, 2014 at 8:42 e m

    • Håller egentligen med. Men så kommer de där köttbitarna i Linas Matkasse….. Älg, mums!
      God Jul förresten om vi inte hörs!

      Issadissa, webbtanten a.k.a. Eva Adeen

      december 21, 2014 at 7:05 e m

  2. Tycker mycket om Pulled Pork. Ska testa ditt recept i julhelgerna 🙂 Tack för tipset.
    Kram Kim

    kimmkimselius

    december 21, 2014 at 8:44 f m

    • Hej Kim och tack!
      Titta till receptet en gång till – jag har lagt till salt i det. Som jag tror behövs. Och som jag glömde i första versionen.
      Ha det bra i jul och kram från Eva

      Issadissa, webbtanten a.k.a. Eva Adeen

      december 21, 2014 at 7:06 e m

  3. […] Texas Longhorns Steak Sauce. Ett måste i min enkla pulled pork och i min (?) no-bean chili. Gör vilken burgare som helst (vego eller kött) litet […]


Lämna en kommentar