Issadissas Blogg

Issadissa iakttar och kommenterar samtiden

No-bean chili

with 3 comments

chili

Chili utan bönor och med tillbehör.

Jag har alltid gillat köttgrytor med sönderfallande kött. I motsats till grytor där köttet är segt och fullt av sådant jag inte klarar av – senor, fett, hinnor. Sådant där som har läskig konsistens.  Så var vi på Texas Longhorn och fick no-bean chili till förrättsnachochipsen.  Sedan dess har jag tänkt att försöka mig på att göra en riktigt bra chili.

Jag är inte helt klar med receptet, men jag har kommit fram till vad som är absolut nödvändiga ingredienser i alla fall. Samt vilka handhavanden som är absolut nödvändiga för ett smakligt resultat.

Ingredienser

1-1.5 kg högrev eller fransyska i bitar (2*2 cm ungefär)

2 gula lökar

6-10 vitlöksklyftor

1/2 – 1 paket bacon

1/2 liter öl

Hetta genom chilipulver och/eller chilifrukter

Spiskummin (viktig krydda!)

Oregano

Syra genom tillexempel rödvinsvinäger (jag hade i ett par matskedar)

Röksmak genom chipotle eller Texas Smokehouse Steak Sauce (jag använde såsen – en matsked ungefär)

Litet sötma genom honung exempelvis (en matsked på sin höjd)

Salt och/eller buljongtärning

De viktiga handhavandena

Låt löken och vitlöken bli genomskinliga och mjuka i smör och olivolja och tillsammans med baconet som du klippt i små bitar

Bryn köttbitarna, inte för många åt gången

Lägg köttet och lök- och baconfräset i en gryta. Häll på öl och vatten så att köttet täcks. Krydda, litet varsamt till att börja med.

Låt koka så länge du har tålamod. Och så litet till.

Tryck sönder köttet mot grytkanten om det inte fallit sönder av sig själv. Smaka av. Balansera smakerna.

Servera med guacamole (och jag hävdar med bestämdhet att mejeriprodukter INTE har att göra i guacamole men alla blir saliga på sitt sätt), tortillachips och/eller mjuka tortillas, hackad tomat, hackad rödlök, hackad gurka. Och gräddfil eller liknande.

I ett recept jag hittade på nätet ingick ett helrör tequila. Den vätskan skulle dock inte i själva grytan utan bara i kocken. Hm.

Written by Issadissa, webbtanten a.k.a. Eva Adeen

september 24, 2013 den 5:05 e m

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Hej!

    Vi har uppmärksammat din blogg tack vare kvaliteten på dina goda recept. Vi skulle bli jätteglada om du ville gå med i Hittarecept.se så att vi kan länka till din blogg.

    Hittarecept.se är en sökmotor som samlar recept från de bästa svenska bloggarna och sajterna. Flera hundra bloggar har redan gått med och dragit nytta av den trafik vi skickar till deras sajter.

    För att gå med behöver du bara följa länken här: http://www.hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen

    Med vänlig hälsning,

    Emilie
    Hittarecept.se

    Emilie

    januari 14, 2014 at 2:47 e m

  2. […] Texas Longhorns Steak Sauce. Ett måste i min enkla pulled pork och i min (?) no-bean chili. Gör vilken burgare som helst (vego eller kött) litet […]


Lämna en kommentar