Issadissas Blogg

Issadissa iakttar och kommenterar samtiden

Akta er för ”Marcella”!

with 4 comments

Jag tror det var när jag fått telefonsamtalet från min dotter när hon satt i en trappuppgång i ett okänt hus i Nice tillsammans med de andra i sin familj och ett annat svenskt par, när de just undkommit den framrusande vita lastbilen, som jag började titta på ”Marcella” på Netflix. Jag fick telefonsamtalet innan jag ens hört eller sett något på TV eller i sociala medier om vad som hänt i Nice, så jag hann aldrig bli orolig utan blev i samma ögonblick viss om både dådet och om mina barns trygghet.

Men ändå. Jag behövde bli distraherad. Jag hade några dagar då jag bara ville att tiden skulle gå så att jag sedan kunde få träffa och ha barnen nära. Då började jag titta på ”Marcella”. Och tittade klart eftersom den var spännande och i lagom många avsnitt.

MEN. Hur många plotholes var det inte? Hur konstruerad var inte historien? Hur märkliga var inte karaktärerna? Hur litet kärlek till karaktärerna fanns där inte? Hur litet känsla och hur mycket rutinkonstruktion var där inte?

Hans Rosenfeldt. Det förklarar allt. Han är en duktig men helt okänslig snickargubbe. Han är nog bäst i världen på Post-it-lappar-konstruktioner. Men ackackack, hur långt han är från sin själ. Och därmed finns det ingen karaktär som får eller förtjänar kärlek, det finns ingen moral att hålla sig i. ”Marcella” är en duktig konstruktion som lämnade mig lätt illamående. Det luktar manipulation lång väg. Precis samma känsla som när jag läst ”Hypnotisören”. Usch, för sånt!

(Se ”River” istället. Stellan Skarsgård gör en hel men trasig människa trovärdig. Skådespeleri par excellence.)

Annonser

Written by Issadissa, webbtanten a.k.a. Eva Adeen

juli 27, 2016 den 7:16 f m

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jag ÄLSKADE River – hoppades att det aldrig skulle ta slut.
  Fast jag gillar Bron också, mkt. 🙂

  lenaikista

  juli 27, 2016 at 11:33 f m

  • Jo, jag gillar ju ”Bron” också. Men nu när jag sett ”Marcella” så är det så uppenbart hur han jobbar, Hans Rosenfeldt. Och då tappar jag lusten för ”Bron” också. Det som varit bra och intressant med Saga blir bara unket, dammigt och slentrianmässigt. Synd!

   Issadissa, webbtanten a.k.a. Eva Adeen

   juli 27, 2016 at 1:29 e m

   • Då blir jag nyfiken På Marcella. 😉 Såg på morronprogrammet att Rosenfeldt där inte varit med där från början. Om det nu gör nån skillnad.

    lenaikista

    juli 27, 2016 at 1:35 e m

   • Aha! Måste jag alltså överge mina fördomar mot honom? Som jag undrar var jag plockat upp. Men det är det där med skäggigheten, gubbigheten – jag är både journalist och författare och kan spela gitarr och är egentligen ung för jag var med när….. Så har jag ju läst någon eller några av hans deckare och de utmärks av samma enplanskaraktärer som vill verka mångfacetterade och ”djupa” som ”Marcella”. Jag får en stark känsla av bluff och uppblåst ego.
    Men vem är jag att…..?

    Issadissa, webbtanten a.k.a. Eva Adeen

    augusti 1, 2016 at 8:23 f m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: