Issadissas Blogg

Issadissa iakttar och kommenterar samtiden

Risotto med mynta och citron

leave a comment »

IMG_2499

När vi var ute på den här promenaden hade vi risotton i färskt minne. En fin helg med enkel men god mat.

 

Jag älskar risotto. Jag tycker det är bland det absolut godaste som finns. Det krämiga, gräddiga som i risgrynsgröt och Ris à la Malta, det ostiga som i Spagetti Carbonara och så möjligheten att smaksätta den med allt som är gott. Dessutom är det fortfarande litet snoffsigt att bjuda på, så tillbehören behöver inte vara så märkvärdiga för att gästerna ska känna sig hedrade.

Här är både ett grundrecept på risotto och en smaksättning som är ljuvlig.

Risottoris (Arborio eller liknande) 3 dl
Buljong 1 liter (grönsaks- eller kycklingbuljong)
Vitt vin 1.5 dl
Smör 1 msk
Olivolja 1 msk
Lök, gärna schalottenlök, hackad 1-1.5 dl
Grädde 2-3 msk
Parmesan, riven 100 gr
Hackad färsk mynta, en rejäl handfull
Rivet skal av två citroner

Lös upp fonden eller buljongtärningarna i kokande vatten och låt buljongen stå kvar på låg värme så att den hålls varm.

Fräs den hackade löken i smör och olja på låg värme så löken blir mjuk, glansig och genomskinlig utan att ta färg. 3-5 minuter.

Häll på riset och låt det bli litet genomskinligt medan du rör om. 1 minut.

I med vinet och låt det koka in.

Häll på så mycket varm buljong så att riset täcks. Rör om.

Låt koka på svag, svag värme. Häll på litet mer buljong då och då. Rör om ordentligt då och då.

Efter 20-25 minuter har du hällt på all buljong och riskornen har mjuknat.

Häll då på den rivna parmesanen, grädde, den hackade myntan och det rivna citronskalet.

Rör om ordentligt. Låt stå ett par minuter.

Servera.

Annonser

Written by Issadissa, webbtanten a.k.a. Eva Adeen

september 23, 2015 den 1:56 f m

Publicerat i recept

Tagged with , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: