Issadissas Blogg

Issadissa iakttar och kommenterar samtiden

Vilket är ditt starkaste sinne? #blogg100

with 5 comments

sommar2010 037

Bedövande

Just det. Sinne. Inte minne. Sinne.

Ibland blir jag alldeles trött av allt tittande. Det är färger som skriker och mönster som hoppar och djupseende som gör att lager på lager av verklighet står och knackar på näthinnan och ropar ”mammamammamammatittahit”, ”nejtittahit”, ”nejHITÅT”.

När då lyssnandet, lukterna och smakerna och förnimmelserna i kroppen också vill ha sina ord med i laget, då blir kaotiskt.

Vilken lisa det är då att blunda. Helt plötsligt kan jag då utforska rummet omkring mig med hörseln. Jag kan låta lyssnandet tassa runt och utforska hörn och buskar, nära och utöver fjärden. Samtidigt kan jag dra in luft i näsan och undersöka lukterna som kommer in där. Det går att göra nästan samtidigt.

Jag fortsätter blunda och låter tanken gå runt i kroppen, känner fötterna i skorna, vinden mot ansiktshuden, känslan av tröjans insida mot armarna, solen som skiner i nacken.

Så öppnar jag ögonen ibland och KABOOM!! Så krockar alla sinnesintryck i dörröppningen, de skriker och knuffas och blir till ett tygtryck från 80-talet med blixtar och neonfärger.

Är det bara jag?

Är det en effekt av att ha varit utmattad?

Är det nutiden?

Annonser

Written by Issadissa, webbtanten a.k.a. Eva Adeen

maj 20, 2015 den 1:54 f m

5 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Det är väldigt skönt att sluta ögonen och slippa synintryck ibland, tycker jag. Jag sätter mig ibland i lunchrummet på jobbet utan att tända lampor och bara vilar ögon och hjärna. Njuter av tystnaden och stillheten. Fast det gäller ju att välja tidpunkt väl, så ingen kommer och stör 😉 Sen orkar jag några timmar till.
  Må gott!

  juliann66

  maj 20, 2015 at 7:58 f m

  • Detsamma!

   Issadissa, webbtanten a.k.a. Eva Adeen

   maj 20, 2015 at 11:15 f m

 2. Hmm, vilken svår fråga! Jag vet att när jag ska lära mig saker är jag visuell. Jag behöver se och läsa, det jag hör går in i ena örat och ut genom det andra… Men nu när jag är utmattad är det ljud som är allra jobbigast, jag kan inte koppla av om det inte är alldeles tyst, jag hör minsta ljud, kan till och med störas av min egen puls…

  Freja

  maj 20, 2015 at 7:47 e m

 3. Jag kan inte få nog av synintryck och älskar färger, ljus och mönster. Däremot kan jag känna mig överbelastad av för mycket ljud. Tycker t ex att det är jobbigt att gå i affärer där det spelas musik så högt att det känns som att jag är på en nattklubb. När jag är trött och stressad blir det värre.

  Anna Kindstrand

  maj 20, 2015 at 11:13 e m

 4. […] ha blundat. Hon skulle ha använt alla sina andra sinnen. För synen kan ju ta över. Så enkelt är det. Hon borde ha […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: