Issadissas Blogg

Issadissa iakttar och kommenterar samtiden

Tipspromenera in i nutiden #blogg100

with 2 comments

Eller hur du sliter dina barn från skärmen del två. (Del ett här.)

När jag var liten bodde jag i Örebro. En ganska tråkig halvstor småstad och det var en tid mellan dåtid och nutid som inte visste vart den var på väg. Kändes det som. På söndagarna anordnades det tipspromenader till höger och vänster. Familjer, de piggare pensionärerna, ja, alla utom de hippaste mopedungdomarna gick på tipspromenad. Det var inte som att orientera utan mera som att söndagsflanera i skogen. Så klädseln var ledigt elegant. Men med gummistövlar och regnjacka vid tveksamt väder. Inga löpartajts, barfotaskor eller funktionsmaterial här inte! Byxdress gärna.

Nu har jag hittat vår tids tipspromenad – geocaching. Såklart att det var Aktivisten som kom med idén. Nu förtiden är det fritt fram för funktionsmaterial men det som geocaching har gemensamt med tipspromenad är att det är en väldigt social aktivitet och att det innehåller ett spänningsmoment.

Jag insåg att när jag blev personlig så ökade intresset för bloggen, så jag vill dela med mig av påskaftonens aktivitet som naturligtvis inbegrep letandet efter den enda geocachen på ön där det hyrda huset ligger och planerandet av utläggning av flera geocacher. Det här är en hyfsat stor ö med ganska mycket allmän mark, så det finns möjligheter.

Vad är då geocaching? Jag citerar från Geobloggen:

Geocaching, som uttalas ”geo-cashing”,  är en sport, lek eller helt enkelt en hobby där vem som helst ger sig ut i stad och natur för att leta efter så kallade ”geocacher”, eller bara ”cacher”. Enkla förklaringar lyder ofta ”skattjakt med GPS” eller ”man letar efter plastburkar i skogen”. Det kan låta underligt, men det är faktiskt grundidén.

Eftersom jag jobbar med digital kommunikation och är intresserad av hur nyttjandet av den nya tekniken påverkar oss så ser jag geocaching till viss del som en del av det som kallas ”gamification”, där man alltså använder speltanken till att uppnå andra mål. Som i det här fallet, komma ut och upptäcka sina omgivningar, både i staden och ute i naturen. Geocaching lägger som ett nytt lager över den synliga verkligheten som bara är upptäckbar genom GPS-en på mobilen och den app som behövs för att hitta skatterna.

IMG_1966 IMG_1972

Annonser

Written by Issadissa, webbtanten a.k.a. Eva Adeen

april 6, 2015 den 2:58 f m

Publicerat i #blogg100, att vara förälder, samtiden, spel

Tagged with

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jag och mannen är ”periodare”. Under vintern är vi för bekväma, tyvärr. 🙂
  Börjar få tillbaka lusten nu, så innan värsta pollensäsongen börjar får vi ta oss i kragen och ge oss ut igen!

  juliann66

  april 6, 2015 at 2:05 e m

  • Jag är ju nyfrälst. 🙂 Jag hittade några som geocachade i Skottland på Instagram och det var så hisnande vackert att jag bestämde mig för att åka dit. Någon gång när pengarna finns.
   Så förutom att det är roligt i sig är det ju roligt med communityn, tycker jag.

   Issadissa, webbtanten a.k.a. Eva Adeen

   april 7, 2015 at 6:59 f m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: