Issadissas Blogg

Issadissa iakttar och kommenterar samtiden

Fem saker jag är glad att jag aldrig lärde mig #blogg100

with 6 comments

1. Att skriva maskin

2. Sluta fråga ”varför”

3. Tro att det enda livsmålet är att vara duktig

4. Hoppa över en plint

5. Skriva uppsats enligt reglerna

De ovan listade färdigheterna är helt obsoleta. Jojo, det är klart, jag kanske skulle få ur mig fler ord om jag var en sådan där som skriver snabbt som tusan, men å andra sidan skulle jag väl behöva redigera mer. Vad jag egentligen menar med alla fem färdigheterna är att det är kunskaper som premierades en gång i tiden, men som jag klarar mig avsevärt bättre utan nuförtiden. Dessutom skulle den kostnad i form av energi, både mental och fysisk för att kunna de här fem sakerna vara vida större än den nytta jag någonsin skulle kunna haft.

Att skriva maskin snabbt var ju en kvinnofälla på 70- och 80-talen. Varje universitetsutbildad med ambitioner lärde sig snabbt att tiga om den färdigheten tills man kunde stänga dörren till sitt eget arbetsrum och eventuellt knattra loss på sitt eget material. Annars fanns ju alltid risken: ”Men du som skriver så snabbt, kan väl skriva det här åt mig?”.

Och kommer ni ihåg sekreterarna? Det fanns ett kvinnligt yrke där mesta tiden gick åt till att skriva maskin åt andra människor. Vad hände med alla de kvinnorna och den färdigheten?

Och. Jag kan stå på händer. Jag kan lyfta tunga saker och barn. Jag kan cykla långt och länge. En dag ska jag ner i spagat igen. Men plintar vägrar jag hoppa över. Punkt slut. I vilket universum kan det vara eftersträvansvärt att kunna?

Written by Issadissa, webbtanten a.k.a. Eva Adeen

mars 17, 2015 den 5:18 f m

6 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Den sista, att skriva akademiska uppsatser enligt reglerna, den har lönat sig för mig om och om igen, i form av insparad tid! Och hoppa över plint var åtminstone kul!

  Freja

  mars 17, 2015 at 9:38 e m

  • Om man tycker att plinthopp är kul – hoppa på! Men att tvinga fega människor som jag med dåligt kroppsligt förtroende att hoppa – svårt NEJ!
   När det gäller akademiska uppsatser – de MÅSTE ju skrivas på ett särskilt sätt för att ens kunna bedömas, så det är jag helt med på. Men det räcker ju att man lär sig det när (och om ) man börjar i den akademiska världen. Jag tycker definitivt att det var en hämsko i allas vårt berättande när jag gick i grundskolan och gymnasiet. Det enda som gäller då är att förlösa berättandet, tycker jag.

   Issadissa, webbtanten a.k.a. Eva Adeen

   mars 19, 2015 at 12:21 e m

 2. Frågar du mig så har och är kunskapen att skriva maskin en stor tillgång i livet. Hela mitt yrkesliv har jag haft nytta av. Det finns yrken man kanske inte behöver skriva maskin/dator, men de tre helt skilda yrkesområden jag arbetat inom har det varit en enorm fördel!

  Sedan är det ju sant att förvärvade kunskaper är aldrig tunga att bära… Jag är glad för allt jag lärt mig, hoppas hinna lära mig mer innan det blir dags att lägga sig ned….

  Kan inte säga att du provocerade mig speciellt… men en kommentar blev det i alla fall… 😉

  miatankar

  mars 18, 2015 at 5:38 e m

  • Och kommentarer är alltid roligt att få! (eller i alla fall när de kommer från tänkande människor.) Medhåll är absolut inte nödvändigt. 🙂

   Issadissa, webbtanten a.k.a. Eva Adeen

   mars 19, 2015 at 12:17 e m

 3. […] Vad ville jag bevisa med träningsdagboken? Trodde jag verkligen att den mängden rörelse var nyttig för mig som var på väg ut ur utmattning? Som tur är vet jag numera att vi vuxna egentligen bara kan lära oss genom reflektion. Och även om jag är korkad och envis ibland så har jag i alla fall insett att jag kan reflektera, det är väl en av fördelarna med att aldrig sluta fråga varför. […]

 4. […] Vad ville jag bevisa med träningsdagboken? Trodde jag verkligen att den mängden rörelse var nyttig för mig som var på väg ut ur utmattning? Som tur är vet jag numera att vi vuxna egentligen bara kan lära oss genom reflektion. Och även om jag är korkad och envis ibland så har jag i alla fall insett att jag kan reflektera, det är väl en av fördelarna med att aldrig sluta fråga varför. […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: