Issadissas Blogg

Issadissa iakttar och kommenterar samtiden

Ett dopp i sjön är bättre än stesolid

with 4 comments

IMG_0619

Han gillar att hoppa från klipporna, Pojken.

Dagen blev helt annorlunda efter badet. Imorse var det ingen lockande idé att ge sig ner och bada trots fint (men inte tyngande) sommarväder, så jag hoppade över morgondoppet. Någon timme efter frukosten började Pojken tjata om att det var dags att gå ner och bada och efter stort motstånd och några tankeloopar så gav jag och Aktivisten med oss.

Väl nere på badklipporna var det mycket skönare och sitta i solen än att hoppa i. Trodde jag. Ända tills jag tjatades i av Pojken. Och sedan simmade jag omkring i tjugo minuter eller mer och bara hade det bra. Kroppstemperaturen gick ner, vattnet gav skönt motstånd, barnen och den omgivande naturen var så fina ur vattennivåperspektivet.

Och nu kommer jag fram till det som egentligen var anledningen till den här bloggposten: tanken att badandet har genomgripande positiva effekter som går långt utanpå det rent fysiska att kroppen svalnar av och värdet i att röra sig. Vattnet kommer så NÄRA. Temperaturen kommer så NÄRA. Upplevelsen går inte att resonera bort. Vattnet ger NÄRVARO.

Badandet ger en stark signal om HÄR och NU. En signal som inte går att ignorera. Som inte går att förhandla bort. Mindfulness quick-fix. (Vilket i sig är en paradox. Tror jag.)

I alla fall blev känslan inför dagen, inför den avslutande semesterveckan, ja, inför hela livet helt annorlunda efter badet. Trivsel, lugn, närvaro, tankestillestånd. Vilket, det sista alltså, för min del är något eftersträvansvärt.

Har det med huden att göra? Vårt största organ. Som ju blir så helt engagerat vid badandet. Är det så många sensationer på så många ställen samtidigt och med sådan intensitet att de blockerar ut det mesta, särskilt det dåliga? En ljum sommarvind mot huden är ju finfin också, men det är inte samma intensitet i den beröringen som i vattnets totalnärvaro.

En lovsång till badandet, helt enkelt.

Written by Issadissa, webbtanten a.k.a. Eva Adeen

augusti 9, 2014 den 5:36 e m

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jag har så svårt för solen att jag faktiskt inte badat en enda gång i år. Men jag vet precis hur den känsla du beskriver är, det är faktiskt helt ljuvligt att bada!

  Freja

  augusti 9, 2014 at 6:53 e m

 2. Vilken härlig beskrivning av en njutning som är så svår att beskriva. Tror detsamma som du att huden får så många beröringspunkter att det blir en himmelsk känsla att bada, sväva runt i tyngdlöshet i vattnet. Njut!

  christinapihl

  augusti 14, 2014 at 6:51 f m

 3. Håller med dig helt angående badets totala njutning. Och så mycket bättre än stesolid! (Har i o f s aldrig testat stesolid…) Att omslutas av mjukt sjövatten är underbart.

  Gunilla

  augusti 15, 2014 at 2:42 e m

 4. […] året eller så skrev jag om att ett dopp i havet är bättre än Stesolid och jag har fortsatt praktisera bad och fundera på effekterna av […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: