Issadissas Blogg

Issadissa iakttar och kommenterar samtiden

Har jag blivit klokare? #blogg100 dag 85

with 14 comments

DSC_0266

Bättre lyss till den sträng som brast än aldrig spänna en båge. Kanske. Kanske inte.

Snart måste jag börja jobba heltid. Försäkringskassans handläggare säger att det inte går att motivera att jag är fortsatt deltidssjukskriven. Efter snart elva månader av stadigt tillfrisknande och återgång först till arbetsplatsen och nu till mina ordinarie arbetsuppgifter så säger Försäkringskassan att jag ska matchas mot alla på arbetsmarknaden förekommande jobb och då är det inte motiverat med längre sjukskrivningsperiod. Jag skulle kunna ta ett mindre krävande arbete. (Orimligheten i detta får jag prata om en annan gång.)

Jag har alltid varit en duktig-flicka-typ. Jag tycker jag har varit en på det hela taget ganska duktig utbränd typ också. Tillfrisknandet har väl nästan gått enligt mallen. Men nu fallerade jag visst. Hade kanske varit litet för käck hos doktorn (de måste väl också bli underhållna av roliga och snälla patienter, orkar väl inte höra på gnäll hela dagarna) som inte skrev ett tillräckligt övertygande intyg.

MEN. Hallå! Det var ju inte det här jag skulle skriva om. Jag skulle ju få ur mig en LISTA. Över vad jag har lärt mig av utbrändheten (jag använder det kortare och snärtigare ordet än ”utmattningssyndromet”). OK. Sagt och gjort:

1. Återhämtning är allt. Återhämtning är en färskvara. Återhämtning bör ske varje dygn. – VILA! VARJE DAG!

2. Att tillslut erkänna att viljan att vara lags, att vara till nytta har styrt mig i livet. Och att inse att den viljan ska jag hushålla med och använda sparsamt i väl utvalda sammanhang. För den viljan tog mig långt utanför min själsliga och kroppsliga gräns. – VÅGA SÄGA NEJ!

3. Kroppen är värd att lyssna på. Den måste lyssnas på. – KÄNN EFTER!

4. Orden kan användas som kosmetika. För verbala människor kan orden användas som skydd. Med hjälp av orden kan man bygga trovärdiga historier både för sig själv, doktorer och terapeuter så att man överlever i sina relativa lögner.  – LYSSNA MER TILL KROPPEN ÄN TILL DINA EGNA ORD!

5. Sömn.

6. Bra mat och kosttillskott.

7. Skärmförbud ibland. Människoförbud ibland. –  HA DET LÅNGSAMT OCH SMÅTRÅKIGT!

8. Det finns andra därute du kan dela erfarenheterna med. – HALLELUJA FACEBOOK OCH BLOGG100!

9. Träning, förstås. Men inte bara mer av träning, utan rätt sort. Jag skulle kunna träna mig trasig av både plikt och lust men det är inte dit jag ska.  – TA HJÄLP AV FOLK SOM KAN! I mitt fall handlar det om PT Erling på Westnine Fitness i Solna.

Det här var de nio första punkterna. Jag är inte det minsta klar. Återkommer i frågan.

 

Annonser

Written by Issadissa, webbtanten a.k.a. Eva Adeen

maj 23, 2014 den 10:05 f m

14 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Klokt! Lycka till!

  Tomas Jarvid

  maj 23, 2014 at 4:38 e m

  • Tack! Roligt att få respons.

   Issadissa, webbtanten a.k.a. Eva Adeen

   maj 23, 2014 at 6:53 e m

 2. Låter vettigt.

  Gunilla

  maj 23, 2014 at 4:49 e m

  • Tack! Va’ bra. Får se om det håller…..

   Issadissa, webbtanten a.k.a. Eva Adeen

   maj 23, 2014 at 6:53 e m

 3. Du är klok du! Känner mig själv extremt trött i skallen nu för tiden, så jag ska verkligen ta mig en funderare kring dina råd. Borde följa alla! Men inte alltid lätt att hinna allt med intressant heltidsjobb och ensamstående med två skolbarn – plus hund.

  Mehrsmak

  maj 23, 2014 at 6:35 e m

  • Tänk om jag kan vara till någon hjälp – det skulle kännas väldigt bra. Själv ska jag träna litet i veckan som kommer på att serva barnen litet mindre. Små myrsteg mot tillfrisknandet……

   Issadissa, webbtanten a.k.a. Eva Adeen

   maj 24, 2014 at 10:05 f m

 4. Tack Eva! Väldigt bra beskrivet.Tänker just nu särskilt på det där att även vara ”duktig” inför terapeut och/eller läkare… Känner igen mig.

  Lotta

  maj 23, 2014 at 8:16 e m

  • 🙂

   Issadissa, webbtanten a.k.a. Eva Adeen

   maj 24, 2014 at 10:02 f m

 5. Jag känner så väl igen mig i allt du skriver i detta ämne. (Kunde inte kommentera på FB så jag gör det här).

  I denna lista kan jag skriva under på varje punkt. Främst 2 och 3. Jag har, hela mitt liv, varit medveten om min vilja att vara till lags. Hur det får mig att känna mig behövd (bekräftelsebehov) och hur lätt det är att utnyttja min personlighet (offer/underlägsenhet?). Jag har alltid kämpat för att hitta balansen men i princip alltid misslyckats. Det går i cykler om 3 år. Efter 4 år har jag gått under och måste fly fältet. Helt sjukt att det aldrig går att få styr på det! Gick själv in i väggen för andra gången på 15 år och lärt mig en del om mig själv längs vägen. Men har aldrig lyckats byta beteende eller personlighet. Försöker acceptera min personlighet nu, att det finns positiva saker med att vara till lags, så länge jag inser när jag måste fly, innan det är försent. Och det tror jag att jag har fått koll på 🙂 Det känns hur som helst trösterikt att läsa dina inlägg om detta ämne. Kram

  Ellie

  maj 23, 2014 at 8:56 e m

  • Å, Ellie! Vad jag blev glad över din långa kommentar. Ja, det här med personligheten, det har gått upp för mig alldeles nyligen. Alldeles för sent, men i alla fall i tid för att kunna förändra saker och ting. Vi får utbyta strategier! Kram, Eva

   Issadissa, webbtanten a.k.a. Eva Adeen

   maj 24, 2014 at 10:01 f m

   • Ja, jag utbyter gärna strategier någon dag 🙂

    Ellie

    maj 29, 2014 at 9:01 e m

   • Ja, låt oss göra det!

    Issadissa, webbtanten a.k.a. Eva Adeen

    maj 30, 2014 at 1:37 e m

 6. Mycket bra tips, jag suger i mig! Jag är ju där just nu, fortfarande heltidssjukskriven, tycker återhämtningen går allt för långsamt och fattar inte hur jag ska kunna sköta mitt gamla jobb någonsin igen. Förra gången jag blev sjuk gick jag först tillbaka till ett annat jobb på samma arbetsplats. ett friare, roligare och som passade mina egenskaper och kompetenser mycket bättre. Och sen bytte jag till ett jobb som passade mig perfekt. Men då var det annat i livet som inte funkade så vi flyttade. Och här får jag ju ta de jobb som finns och som jag kan få. Allvarligt, finns det ens några jobb i Sverige idag som är ”mindre krävande”? Oavsett vad du gör och var du gör det så är det alltid för få personer som ska lösa för många saker så att arbetsgivarna kan håva in vinsten…

  Freja

  maj 23, 2014 at 9:22 e m

  • Ja, det där med ”mindre krävande”, det är ju bara dumheter. Och javisst, det finns ju strukturproblem i samhället som gör att sjukligheten i utmattning ökar och kommer att fortsätta göra det. Hur många till ska offras?

   Issadissa, webbtanten a.k.a. Eva Adeen

   maj 24, 2014 at 9:59 f m


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: