Issadissas Blogg

Issadissa iakttar och kommenterar samtiden

Efterrättstårta som hängt med i fyrtio år #blogg100 dag 22

leave a comment »

tårta

Det här receptet kommer från den dåvarande kökschefen (fast det hette väl inte så) på Birgittaskolan i Örebro. Vi pratar tidigt 70-tal. Jag har för mig att den kvinnliga kökschefen varit ute på de sju haven i ett tidigare liv och att det här tårtreceptet har anor eller har inspirerats av något latinamerikanskt. Men mitt minne kan ha spelat rejäla spratt med mig. Huvudsaken är att det här är en fenomenalt lättfixad och alldeles utsökt efterrättstårta.

Riv 400 g mandelmassa.

Blanda med 4 ägg, ett i taget.

Häll smeten i en smord och bröad springform.

Grädda i 180-190 grader i en halvtimme ungefär.

Då har du fått en saftig och god mandelbotten.

När kakbottnen har svalnat hyfsat lägger du på en tjockt lager äppelmos.

Ställ in i kylen för att svalna ordentligt.

Vispa 3 dl vispgrädde och bred på ovanpå äppelmoslagret.

Hacka 50-100 gr mörk choklad och strö över vispgrädden.

KLART!

Ps. Jag kan tänka mig att lemon curd skulle kunna vara ett intressant alternativ till äppelmoset. Att det är något som är syrligt tror jag är viktigt. Kontrasterna, komplementen är viktiga i den här efterrätten: den tunga, mandliga kakan, det syrliga äppelmoset, den lätt fadda och söta, luftiga vispgrädden, det strama, bittra i chokladen. Ds.

Annonser

Written by Issadissa, webbtanten a.k.a. Eva Adeen

mars 22, 2014 den 8:29 f m

Publicerat i #blogg100, 70-tal, recept

Tagged with , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: